lauantai 27. toukokuuta 2017

Miten puhe muuttuu äitiyden myötä?


Moni asia muuttuu lapsen myötä. Olisin osannut aikaisemmin luetelle, että unirytmi muuttuu, samoin spontaanius katoaa. Sen sijaan en osannut arvata, että kuinka paljon oma puhe muuttuu.

1. Äiti/me: Riippuen siitä kenelle puhutaan, käytetään nimitystä äiti tai me. Vauvalle puhutaan äitinä, muille meistä. "Äiti on tässä näin!" Kysyttäessä huomisia suunnitelmiani, vastaus tulee monikossa "meillä on pilatesta".

2. Oman tekemisen selostaminen: "Äiti valikoi jotkut kivat vaatteet", "äiti tässä tyhjää astianpesukonetta", "äiti värittää nyt"... Ihan kaikki tulee selostettua, vaikka se tuskin lisää vauvan ymmärrystä päivän tapahtumista.

3. Sanojen unohtaminen: Ihan yksinkertaisten keskusteluiden käyminen voi olla välillä hankalaa, kun sanat vain katoavat. "Se viileä juttu, johon laitat ruokaa", entisessä elämässä olisin toki puhunut jääkaapista.
Myös kirjoittaminen tuntuu haastavalta. Luultavasti moni alakouluikäinen tuottaa värikkäämpää tekstiä. (Aluksi edellinen lause kuului seuraavasti: Myös kirjoittaminen tuntuu haastavalta, kun tuntuu, että kirjoittaa samalla tavalla kuin lapsi. Eh...)

4. Aiheet supistuvat: Kun päivät pyörivät vain yhden asian ympärillä, vaikuttaa se tietenkin myös juttuaiheisiin. Kerran toki havahduin siihen, että selostin Selviytyjien vehtailuja suu vaahdossa. Ehkä jatkossakin pysyn vain suosikkiaiheessa, vauvassa.

5. Toisto lisääntyy: Syy on osittain edellisessä kohdassa ja osittain siinä, ettei vain muista mistä on jo puhunut.

Oma onni tietenkin, etten ennenkään puhunut pohtivasti politiikasta tai tarinoinut taitavasti tieteestä.

2 kommenttia:

  1. Toi sanojen unohtelu vaan lisääntyy iän myötä, kunnes se on jo mun ikäiselläni ihan normaalia. Parikymppinen työkaveri kärsii siitä myös migreenin aikaan. Oli vaan pakko kuitata, että tervetuloa keski-ikäisten maailmaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai tää olikin sitä, parantumista ei siis ole tiedossa :D :D

      Poista