keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Älä sano näitä itkuisen vauvan vanhemmille

Vauvat itkevät. Se on yleinen tieto, ei mitään pimitettyä äititietoutta. Toiset vauvat itkevät vähemmän ja toiset hieman enemmän. Meillä on tähän jälkimmäiseen ryhmään kuuluva vauva. Onneksi meilläkin alkaa nyt hieman itkut helpottaa. Ainakin iltojen kolmen tunnin huutomaratonit ovat puolittuneet ja päivälläkin naurattaa.


Kaikenlaista lohdutusta ja hyvää tarkoittavaa olen saanut kuulla. Yksi lääkäri sanoi rehellisesti, että jatkuva itku on raastavaa, mutta se pitää vain kestää. Listasin nyt muutamia lausahduksia, jotka eivät välttämättä auta tilannetta. Ja tiedän kyllä, ettei kukaan näillä sanoilla halua loukata, en minäkään.

Joo, meillä on ihan samanlaista - Vertaistuki on tosi jees, mutta jos on juuri kertonut vauvasta, joka nukkuu yössä yhdeksän tuntia putkeen ja herää hymyillen, kannattaa olla hiljaa. Pitkään en oikeasti uskonut, että vauvat voisivat herätä hymyillen. Nyt alan kuitenkin uskoa siihen, sillä meidän vauvakin jo kolmena aamuna herännyt naureskellen.

Nythän se on ihan hiljaa - Ei tämäkään onneksi 24/7 huuda. Huonoina päivinä pysyn mieluiten kotona.

Kaikki vauvat itkee - Vähän sama kuin "hauki on kala". Niinhän vauva itkee, se on aluksi ainoa tapa ilmaista tarpeista. Kaikki vauvat eivät kuitenkaan itke yhtälailla, toiset ovat itkuisempia kuin toiset.

Ootko koittanu jo tätä, se auttaa aina - Vauvat ovat erilaisia, eikä kaikille toimi samat keinot. Universaalia ehdottoman varmaa keinoa helpottaa itkuisuutta ei vain ole. Ja kyllä, olen esimerkiksi rintaraivoitkuun koittanunt pimeässä kylppärissä yhdellä jalalla seisomista, laulamista ja samalla imettämistä.

Kyllä tutti nyt helpottaisi asiaa - Kaikki vauvat eivät voi tai opi syömään tuttia.

Sen sijaan asioita, joita kannattaa sanoa:

Toin sulle kahvia. Ja suklaalevyn - Kiitos! Valitettava tosiasia tietenkin, että joidenkin vauvojen mahakipuja ja itkuisuutta lisäävät juurikin kahvi ja suklaa.

Lähden vauvan kanssa kävelylle, nin sä voit mennä nukkumaan - Tämä on yksi kauneimpia lauseita, joita olen kuullut.


Kuva liittyy tekstiin: kun vauva nukkuu tyytyväisenä päikkäreitä, äiti ei suinkaan lepää. Hän nauttii hiljaisesta tuhinasta ja järjestelee kahvipapuja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti